Coordonatoarea organizației din Austria care a reclamat uciderea ursului Arthur: ”Este revoltător că oameni influenți pot vâna animale protejate în alte țări pentru mulți bani” (INTERVIU EXCLUSIV)

Coordonatoarea organizației din Austria care a reclamat uciderea ursului Arthur: ”Este revoltător că oameni influenți pot vâna animale protejate în alte țări pentru mulți bani” (INTERVIU EXCLUSIV)
Publicat: 08/05/2021, 09:00
Actualizat: 25/07/2021, 14:55

Ann-Kathrin Freude, coordonatorul Verein Gegen Tierfabriken (VGT), organizația pentru drepturile animalelor din Austria care l-a acuzat pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein de braconaj, spune că România ar trebui să răspundă pentru uciderea ursului Arthur. Mai mult, activista spune că România, prin neimplementarea măsurilor în vederea protejării urșilor, ”a atras turiști străini pentru a ucide animale protejate”.

Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Ann-Kathrin Freude spune că în vânătoarea de trofee ”sunt mulți bani implicați”.

Ann-Kathrin Freude susține că România nu a încercat niciodată să aplice alternative pentru ca urșii să nu fie uciși.

Activista mai spune că povestea lui Bruno, ”ursul-problemă”, ucis de un vânător german în timp ce călătorea prin Austria și Germania, în 2004, a rămas în memoria oamenilor. ”A fost împușcat pentru că oamenii s-au speriat de el, chiar dacă opinia publică s-a împotrivit”.

Reamintim că oganizația Agent Green a făcut public acest caz. Prințul austriac Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein a împușcat ursul în baza unei derogări date pentru un alt urs, care le făcuse probleme localnicilor din localitatea Ojdula, din județul Covasna, a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun.

După două zile de la scandalul internațional, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a declarat pentru presa din Austria că nu el l-a împușcat pe cel mai mare urs din România, susținând că are probe pentru asta.

Lucrăm îndeaproape cu organizația Agent Green din România și se pare că una dintre informațiile primite este că acest urs iconic a fost împușcat. Suntem la curent cu faptul că s-au putut obține toate documentele necesare despre vânătoare, inclusiv permisul care menționa numele prințului  în clar, raportul de vânătoare și trofeul obținut, acest urs magnific.

Cum este reglementată în Austria împușcarea urșilor? 

În Austria, este interzis să ucizi un urs, așa cum este și în România. Urșii sunt protejați de legislația UE. Singurul motiv pentru a ucide în mod legal un urs este dacă acesta provoacă vătămări sau pericole oamenilor sau bunurilor acestora. Opțiunea letală este ultima soluție, asta dacă alte măsuri, cum ar fi gardurile electrice, nu împiedică revenirea ursului. În acest caz, aceste măsuri nu au fost luate. De fapt, România nici măcar nu a încercat vreodată să pună în aplicare aceste măsuri.

Nu avem o populație de urși aici, în Austria. Dar sunt oameni din alte țări care călătoresc aici pentru a ucide căprioare sau mistreți, de exemplu. Vânătoarea de trofee este o problemă în toată lumea.

Este revoltător faptul că oameni influenți pot vâna animale protejate în alte țări pentru mulți bani.

Ann-Kathrin Freude, coordonator Verein Gegen Tierfabriken

Unii oameni care fac parte din elita societății văd animalele protejate ca pe un obiect, nu ca pe o ființă. Au nevoie ca în colecția lor să-i agațe pe un perete, pentru a-și putea arăta statutul social. În aceste cercuri, vânătoarea este privită că o adunare socială, precum golful.

Aveți informații despre un alt urs ucis de prințul din Austria în alte țări europene?

Nu dețin astfel de informații.

Cum arată situația în Europa?

Legile UE protejează urșii în toată Europa, dar este în mâinile fiecărei țări să se asigure că aceste legi sunt luate în serios.

În acest caz, România nu a luat suficiente măsuri pentru a se asigura că urșii sunt împușcați numai dacă nu există altă opțiune, aspect interesant pentru turiștii de vânătoare străini să vină și să omoare animale sălbatice protejate. Austria și alte țări europene sunt, de asemenea, invitate să vină.

Atât timp cât este permisă importarea cadavrului animalelor protejate, ca trofeu, oamenii vor ucide pentru a obține aceste trofee, să le atârne pe pereți.

Citește și: Comisia Europeană, sesizată în cazul uciderii ursului Arthur. Prințul de Liechtenstein, reclamat de un europarlamentar USR PLUS!

Cum se organizează sesiunile de vânătoare în Austria și în alte state din Europa? 

Se plătesc mii de euro pentru a lua viața unui animal sălbatic, chiar mai mult dacă este o specie protejată sau iconică, precum acest urs magnific. 

În vânătoarea de trofee, sunt mulți bani implicați.

Ann-Kathrin Freude

În Austria, sunt multe partide de vânătoare unde oamenii de elită se reunesc pentru a ucide animale într-o zonă. Este văzută ca o adunare socială, la fel ca și golful. Societatea civilă se opune acestor vânători ale speciilor protejate, văzute ca acte de cruzime, inutile. 

În cercurile de vânătoare, aceste practici sunt discutate regulat. 

Cazul din România ar putea ajunge chiar la Asociația austriacă de Vânătoare, care poate să decidă inclusiv să îi revoce licența prințului.

Ann-Kathrin Freude

Există grupuri care folosesc zone gri ale legislației?

Vânătorii, în general, sunt într-un cerc exclusivist, care fac dificile discuțiile deschise despre probleme și care se concentrează foarte mult pe tradiție și ritualuri. Mai ales în vânătoarea de trofee, sunt mulți bani implicați, așa că, desigur, există grupuri care încearcă să folosească zonele gri ale legii pentru a face anumite lucruri posibile, deși ele sunt interzise.

În Austria, avem o mulțime de probleme cu animalele crescute în fermele de vânat pentru a fi împușcate, cum ar fi fazanii. Nu este permisă împușcarea animalelor care s-au născut în sălbăticie sub falsa pretenție de „control al populației”.

Ce demersuri va face Verein Gegen Tierfabriken la nivel european în cazul acestei probleme?

Acest „accident” din România trebuie clarificat până la capăt, iar persoanele care au organizat uciderea ursului nepotrivit trebuie să fie răspunzătoare.
România este, de asemenea, responsabilă de această tragedie, deoarece guvernul nu acționează suficient împotriva vânătorii de trofee și nu a luat nicio măsură pentru a împiedica urșii să intre în sate.
Ann-Kathrin Freude
În prezent, pregătim o declarație, alături de toate ONG-urile care fac campanie împotriva vânătorii de trofee în toată Europa, care va fi adresată guvernelor și Comisiei Europene.
La nivel național, vom lansa o petiție pe 7 mai, pentru a determina Austria să interzică importurile de trofee, iar vânătoarea de trofee în alte țări să devină mai puțin distractivă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc anchetează uciderea ursului Arthur, cercetările fiind făcute pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept. Dosarul penal a fost deschis pe 6 mai, în urma sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind uciderea ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.
Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră anchetează și ele cazul.
Președintele Agent Green a spus, pentru GÂNDUL.RO, că fermierul Bersan Gheorghe, cel de la care a pornit derogarea, nu a putut să își citească propria sesizare, în care făcuse plângerea referitoare la atacurile unei ursoaice.
În fapt, în derogare se preciza că este vorba de un exemplar din specia urs, fără să i se specifice sexul, deși localnicii se plângeau de ursoaice, nu de masculi.

Fondul de vânătoare unde a fost împușcat ursul Arthur de către prințul austriac este deținut și administrat de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botoș”, din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Pentru această asociație s-ar fi emis de la Ministerul Mediului acordul pentru recoltarea unui exemplar de urs brun de pe raza fondului cinegetic Ojdula, semnat de un secretar de stat pe 17 februarie 2021. Derogarea era însă pentru împușcarea unei ursoaice care produsese pagube în zonă.

Ministrul Mediului a spus că trofeul de vânătoare al prințului de Liechtenstein este încă în România. Tanczos Barna susține că scoaterea trofeului din țară reprezintă faptă penală.

”Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu pot să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a afirmat ministrul Mediului.

Citește și:

Tanczos Barna: Dacă extragerea ursului nu a fost legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală

BOMBĂ! Legătura dintre Klaus Iohannis și prințul austriac care a împușcat ursul Arthur! Cine este Nikolaus von Liechtenstein (VIDEO)

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Zodiile care vor primi o nuia de la Moș Nicolae. N-au fost cuminți în ultima...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Câți dintre utilizatorii de smartphone-uri ar renunța la sex mai degrabă decât la dispozitivele lor?